Το Μνημόνιο ακυρώνει και κάθε ευκαιρία ανάπτυξης μέσω του ΕΣΠΑ.Απάντηση Κομισιόν στο Νίκο Χουντή.

Δεν θα υπάρξει αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, στο προβλεπτό μέλλον. Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, από απάντηση της Κομισιόν προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την τροποποίηση του ΕΣΠΑ, όπως θα μπορούσε να έχει πράξει με βάση το αρ. 33.2 του Κανονισμού για τα Διαρθρωτικά Ταμεία (1083/2006), το οποίο προβλέπει την αναθεώρηση των εθνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «ύστερα από σημαντικές κοινωνικοοικονομικές μεταβολές, προκειμένου να ληφθούν περισσότερο ή με διαφορετικό τρόπο υπόψη σημαντικές μεταβολές των κοινοτικών, εθνικών ή περιφερειακών προτεραιοτήτων ... ή εάν ανακύψουν δυσκολίες κατά την υλοποίηση», με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε ταυτόχρονα να αναθεωρεί τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ και να ικανοποιεί τους στόχους απορροφητικότητας του Μνημονίου.
Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επικαιροποιήσει, σε συνεργασία με την Ελλάδα, το ΕΣΠΑ 2007-2013, ούτως ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που επιβάλει η οικονομική κρίση», να υπάρξει «μικρότερη συμμετοχή του κράτους μέλους στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα», καθώς και να εξεταστούν οι δυνατότητες «ανάπτυξης κοινωνικών μέτρων και πολιτικών για τομείς όπως, τουρισμός και η ενίσχυση μικρών επιχειρήσεων»
Στην απάντησή της η Κομισιόν τονίζει ότι «Η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μην αρχίσει το 2010 αναθεώρηση των Ελληνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», προβάλλοντας το καταπληκτικό επιχειρήματα ότι «η χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης θα κατηύθυνε αλλού τις προσπάθειες που απαιτούνταν για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων» που θέτει το Μνημόνιο Ελλάδας-ΕΕ-ΔΝΤ.
Με αφορμή την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Νίκος Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τη στιγμή που η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας,  τη στιγμή που η ελληνική οικονομία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην ύφεση και την ανεργία, τη στιγμή που καταργούνται εργασιακά δικαιώματα αιώνων, το Μνημόνιο απαγορεύει και την απαραίτητη αναθεώρηση των προτεραιοτήτων του ΕΣΠΑ που είχε υιοθετηθεί πρίν την κρίση και επομένως ακυρώνει κάθε δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής, αλλά και κάθε ευκαιρία ανάπτυξης, μέσω της ενίσχυσης παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.
Χρειάζεται η κυβέρνηση να δεσμευτεί άμεσα ότι θα αναθεωρήσει τις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ με στόχο την ανακούφιση των εργαζομένων, την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.»
Η απάντηση της Κομισιόν στα ερωτήματα του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:
“Η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μην αρχίσει το 2010 αναθεώρηση των Ελληνικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, εφόσον η απορρόφηση των  κεφαλαίων των Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ελλάδα δεν σημείωσε ικανή πρόοδο ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή κατάλληλων συμπερασμάτων σχετικά με νέες κατευθύνσεις που θα εξυπηρετούσε μια αναθεώρηση. Οι ελληνικές αρχές συμμετείχαν σε μια σημαντική προσπάθεια για την ικανοποίηση των ετήσιων στόχων απορρόφησης και άλλων απαιτήσεων για το 2010 που έθεσε το Μνημόνιο Συνεννόησης. Η χρονοβόρα διαδικασία της αναθεώρησης θα κατηύθυνε αλλού  τις προσπάθειες που απαιτούνταν για την εκπλήρωση αυτών των απαιτήσεων. Το ποσοστό απορρόφησης αυξήθηκε σημαντικά έως τα τέλη του 2010. Επιπλέον, τα προγράμματα προσφέρουν ευκαιρίες για επενδύσεις που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Οι κανονισμοί των Διαρθρωτικών Ταμείων τροποποιήθηκαν αρχικά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Ανάκαμψη της Οικονομίας στις αρχές του 2009.. Εν συνεχεία, προκειμένου να αυξηθεί ο αντίκτυπος της χρηματοδότησης της ΕΕ στις εθνικές οικονομίες και τις αγορές εργασίας, τροποποιήθηκαν οι κανονισμοί εκ νέου το 2010 μετά από  διεξοδικές συζητήσεις και έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Στην ως άνω δέσμη τροποποιήσεων συζητήθηκαν και εξετάσθηκαν αποδεκτές τροποποιήσεις και ευελιξίες σε σχέση με τις απαιτήσεις εθνικής συγχρηματοδότησης. Η Επιτροπή θεωρεί επιπλέον, ότι η τροποποίηση των κανονισμών, οι οποίοι εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη, δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος για την ανταπόκριση στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός συγκεκριμένου κράτους μέλους.” 
To Γραφείο Τύπου


.