Ψήφισμα Αλληλεγγύης με τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ, που συνήλθε στις 12-13 Φλεβάρη 2011, εκφράζει την ολόθερμη αλληλεγγύη της με τους λαούς της Αιγύπτου και της
Τυνησίας, που εξεγέρθηκαν εναντίον τυραννικών και διεφθαρμένων καθεστώτων, διεκδικώντας ψωμί, δουλειά, ελευθερία, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, σημειώνοντας τις πρώτες νίκες τους με την ανατροπή των Μουμπάρακ και Μπεν Αλί.
Χαιρετίζουμε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις των δύο χωρών, τις νέες και τους νέους, εργαζόμενους και άνεργους, τους επιστήμονες και καλλιτέχνες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις,  τα πολύμορφα κινήματα, που κάτω από δύσκολες συνθήκες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ελπιδοφόρες δημοκρατικές εξεγέρσεις, με  σημαντικό αντίκτυπο σ’ όλο τον  αραβικό κόσμο  και στις ήδη μεταβαλλόμενες παγκόσμιες ισορροπίες.
Τα προβλήματα που πυροδότησαν τις εξεγέρσεις αυτές δεν είναι μόνο της Αιγύπτου και της Τυνησίας ή γενικότερα του αραβικού κόσμου. Αποτελούν έκφραση μιας άνισης, άδικης, άκρως εκμεταλλευτικής και περιβαλλοντικά καταστροφικής νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκόσμιας τάξης. Συνδέονται άμεσα και με την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη και βαθαίνει, με ιδιαίτερη επιδείνωση της επισιτιστικής διάστασης στον λεγόμενο «τρίτο κόσμο».
Βαρύνονται οι ισχυροί της Δύσης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ, για την στήριξη που παρείχαν – και εξακολουθούν να παρέχουν – στα ανελεύθερα καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, στο όνομα της σταθερότητας, του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», της εξασφάλισης της πρόσβασης στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής, ιδιαίτερα στο πετρέλαιο. Βαρύνονται, επίσης, για την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών στο Παλαιστινιακό καθώς και με το γεγονός, ότι με τις εξαγωγές όπλων που πραγματοποιούν τόσο στο Ισραήλ όσο και στις αραβικές χώρες, έχουν συμβάλλει καθοριστικά στη μετατροπή της Μ. Ανατολής στην πιο στρατιωτικοποιημένη περιοχή της γης.
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ θεωρεί ότι οι αραβικοί λαοί και όλοι οι λαοί της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής μπορούν και πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν για τις τύχες τους, χωρίς ξένες επεμβάσεις. Να βαδίσουν στο δρόμο ενός ουσιαστικού εκδημοκρατισμού με κατοχυρωμένες συνταγματικές ελευθερίες, αξιοπρεπή εργασία και να προωθήσουν την υπόθεση της ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή, που πρέπει να ανακηρυχθεί αποπυρηνικοποιημένη ζώνη και να απαλλαγεί από κατοχές και ξένες βάσεις.
Πιστεύουμε ότι ο αγώνας για τη λύση του Παλαιστινιακού, που αποτελεί πρόβλημα- κλειδί για την ειρήνη  στη Μ. Ανατολή, μπορεί να πάρει ισχυρή ώθηση από τις δημοκρατικές αλλαγές στις αραβικές χώρες και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο. Στην κατεύθυνση αυτή βοηθούν οι αναγνωρίσεις ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, απόφαση που έχουμε προτείνει να πάρει και η Ελληνική κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει να προχωρήσει σε μια νέα ολοκληρωμένη διεθνιστική κοινή δράση με τις αριστερές δυνάμεις, τα προοδευτικά κινήματα, τις συνδικαλιστικές και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες του αραβικού κόσμου και της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε ότι οι συνεχιζόμενες εξεγέρσεις περιέχουν ισχυρότατα μηνύματα για όλη τη μεσόγειο, την Ευρώπη και τον κόσμο, τροφοδοτώντας ελπιδοφόρες γεωπολιτικές εξελίξεις που μπορούν να αποβούν προς όφελος των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων.
Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή μας, με τις μεγάλες αντιφάσεις και  τα εκρηκτικά  της προβλήματα, κάνουν πιο επιτακτικούς τους ριζικούς επαναπροσδιορισμούς στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, που έχουν προτείνει ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί τραγική και επικίνδυνη επιλογή η εμμονή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην ανάπτυξη προνομιακών σχέσεων με το Ισραήλ, ιδιαίτερα στον στρατιωτικό τομέα, για την οποία ορισμένοι πλειοδοτούν υποστηρίζοντας ακόμα και τη δημιουργία άξονα «Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ».
Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις γεννούν σημαντικές νέες δυνατότητες ανάπτυξης των σχέσεων της χώρας μας με τις αραβικές χώρες στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, που είναι η μόνη που μπορεί να υπηρετήσει και τα εθνικά της θέματα.
Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού


.