Να αποφασίσει για το μέλλον ο ίδιος ο λαός της Αιγύπτου, μακριά από ξένες επεμβάσεις

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο:
«Ο εξεγερμένος λαός της Αιγύπτου με μπροστάρη
τη νεολαία του, διεκδικεί στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, παρόμοια με εκείνα της Τυνησιακής εξέγερσης που προηγήθηκε: ψωμί, δουλειά, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη.
Το καθεστώς Μουμπάρακ με τις πολιτικές του, που είχαν την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της Ευρώπης, έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα του Αιγυπτιακού λαού στην απόλυτη φτώχεια, στην πείνα και στην ανεργία. Η Αίγυπτος είναι 123η στην παγκόσμια κατάταξη, με βάση τον «Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης» του ΟΗΕ.
Μόνο αν ο λαός γίνει κύριος της μοίρας του θα μπορέσει να αλλάξει ριζικά τη σημερινή τραγική κατάσταση μέσα στην οποία ζει. Οι ξένες επεμβάσεις, που αποβλέπουν στη συνέχιση του καθεστώτος Μουμπάρακ με άλλη μορφή, πρέπει να αποκρουστούν. Ούτε μπορεί ο Αιγυπτιακός λαός να πορευτεί στο μέλλον με Ισλαμικό καθεστώς.
Εκφράζουμε την ολόθερμη αλληλεγγύη μας με τον Αιγυπτιακό λαό, με τον οποίο ο ελληνικός λαός συνδέεται με πολλούς τρόπους. Οι δραματικές εξελίξεις στη νότια ακτή της Μεσογείου ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη. Θέτουν με επείγοντα τρόπο το ζήτημα μιας νέας ευρωπαϊκής πολιτικής ειρήνης, ισότιμης συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης στο χώρο της Μεσογείου. Οι σημερινές νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων της Ε.Ε. διευρύνουν αντί να γεφυρώνουν το μεγάλο αναπτυξιακό χάσμα στην περιοχή, που αποτελεί κρίσιμο σταυροδρόμι για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή σταθερότητα.
To Γραφείο Τύπου


.