Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, βουλευτής Ηλείας ΣΥΡΙΖΑ: «Να αναλάβει τις ευθύνες του ο Δήμος Πύργου για την υλοποίηση του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης και της λειτουργίας του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πύργου.»

Στις σχετικές με το κολυμβητήριο Πύργου απαντήσεις τους στην Ερώτηση των τριών (3) Ηλείων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας ενημερώνουν τα εξής: 1. Σύμφωνα με έγγραφο - απάντηση της αρμόδιας διαχειριστική αρχής των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία, έργα παρόμοιας φύσης με το έργο «Ενεργειακή αναβάθμιση ανοιχτού κολυμβητηρίου Δήμου Πύργου» είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι το εν λόγω έργο προϋπολογισμού περίπου μισό εκατ. ευρώ που απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013 λόγω υπερδέσμευσης, έχει τις προϋποθέσεις για να επανενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020. Μετά την έγκριση των κριτηρίων επιλογής πράξεων στο πλαίσιο του νέου προγράμματος από την επιτροπή παρακολούθησης, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των δράσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν στο νέο ΕΣΠΑ κατόπιν σχετικών προσκλήσεων.
2. Το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) έχει κατανεμηθεί στον Δήμο Πύργου για το έτος 2014 το ποσό των 675,9 χιλ. ευρώ και για το έτος 2015 το ποσό των 156,1 ευρώ περίπου για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, το Υπουργείο με αφορμή την Ερώτηση έχει ζητήσει με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 10988/01-04-2015 έγγραφό του, στοιχεία από το Δήμο Πύργου για το εν λόγω ζήτημα.
3. Υπεύθυνος για την υλοποίηση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου Πύργου που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 ήταν ο δικαιούχος, δηλαδή ο Δήμος Πύργου. Συνεπώς, και δεδομένου ότι η Διαχειριστική αρχή για λόγους που είχαν να κάνουν με τη μείωση της υπερδέσμευσης του επιχειρησιακού προγράμματος προέβει σε απεντάξεις έργων που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις παραμονής τους στο πρόγραμμα (έργα μη ώριμα, που δεν είχαν κάνει τίποτα οι αρμόδιοι για να προχωρήσουν), προέβει μεταξύ άλλων και στην απένταξη του εν λόγω έργου ακριβώς επειδή ο Δήμος μαζί με τη διαχειριστική αρχή δεν φρόντισαν να προχωρήσει εγκαίρως το έργο σύμφωνα με τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και να πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να μην απενταχθεί. Σημειωτέον ότι μέσα κι από αυτή την περίπτωση αποκαλύφθηκε η εικονική «ανάπτυξη» που ισχυρίζονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες στο όνομα του πολιτικού κερδοσκοπισμού ανακοίνωναν την υλοποίηση έργων που χρειάζονταν 2 ΕΣΠΑ για να γίνουν.
Με βάση τα παραπάνω, οι Ηλείοι πολίτες πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν να μη χαθούν άλλα ευρωπαϊκά κονδύλια που προορίζονται για το νομό μας και αφορούν έργα υποδομών που μπορούν να δώσουν ανάσα στην τοπική κοινωνία. Το παράδειγμα της μη απορρόφησης κονδυλίων για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τόσο δραματικά επίκαιρο που πρέπει να μας θέσει όλους σε εγρήγορση. Διοικητικά το ζήτημα είναι στην ευθύνη του δήμου Πύργου ο οποίος καλείται να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί εκ νέου στη σχετική πρόσκληση για ένταξη του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του κολυμβητηρίου Πύργου στο νέο ΕΣΠΑ.


.