24/04/2015 Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ματαιώνει τα σχέδια της διαπλοκής ενάντια στην πραγματική προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου---Καϊάφα».

Σε πρόσφατη απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά τον απαραίτητο έλεγχο, έκρινε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) «για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας» που είχε υποβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο που περιλαμβάνει και την περιοχή του Καϊάφα (με τίτλο: «Χαρακτηρισμός των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών των «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο - Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι – Κυπαρισσία)» ως «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας», καθορισμός ζωνών προστασίας, καθορισμός χρήσεων, όρων και περιορισμών δόμησης και σύσταση αρμόδιου οργάνου διαχείρισης και διοίκησής του»). Η απόφαση αυτή αποτελεί από τη μια κόλαφο για την προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση και από την άλλη επιφορτίζει με τεράστιες ευθύνες την σημερινή κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, η οποία καλείται να συντάξει νέο Π.Δ. σεβόμενη την εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Αποδείχτηκε περίτρανα ότι Η ΕΠΙΜΟΝΗ πολιτικών στελεχών και οικονομικών «φίλων-παραγόντων» της προηγούμενης περιβαλλοντοκτόνας διαχείρισης δεν ήταν καθόλου «αθώα». Ο στόχος της για υπέρμετρη ιδιωτική-εμπορική εκμετάλλευση της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής του θαλάσσιου μετώπου Κυπαρισσιακού Κόλπου δεν επέτρεψε να συνταχθεί ένα Π.Δ. σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Ωστόσο η επιδίωξη νομιμοποίησης παράνομων κατασκευών και παρεμβάσεων στο συγκεκριμένο θαλάσσιο μέτωπο έπεσε στο κενό. Όλοι αυτοί θα πρέπει σήμερα να απολογηθούν πολιτικά απέναντι στον ελληνικό λαό.
Με την επίσημη ανακοίνωση αυτής της θετικότατης είδησης για την προστασία του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να αναζητηθούν περαιτέρω οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη συνολικότερη διαχείριση της προστασίας της θαλάσσιας αυτής περιοχής, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση προστίμου από το Ευρωδικαστήριο. Ακόμα υπάρχει κίνδυνος για απώλεια κοινοτικών πόρων από το ΕΣΠΑ 2007-2013 για έργα ήπιας ανάπλασης ύψους 8.050.000 € στην περιοχή του Καϊάφα, αλλά και για την περαιτέρω καθυστέρηση εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου περιβαλλοντικού νομοθετικού πλαισίου για την εν λόγω περιοχή.
Από το 2012 κατ’ επανάληψη είχα τοποθετηθεί δημόσια για τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που χειρίζονταν το θέμα η προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία οδήγησε στην σύνταξη ενός Π.Δ. (μετά από πολλές καθυστερήσεις και παλινωδίες), το οποίο εξυπηρετούσε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Βέβαια δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Εγκαίρως είχα στείλει τις παρατηρήσεις μου στην πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ στη «διαβούλευση» του Π.Δ. (Είχα διαφωνήσει δημόσια ακόμα και με τον απαράδεκτο χαρακτηρισμό του Πάρκου με την ονομασία «Περιφερειακό Πάρκο Κόλπου Κυπαρισσίας» και όχι «Εθνικό Πάρκο»), οι οποίες βέβαια δεν ελήφθησαν υπόψη, αλλά και μεταγενέστερα επικοινώνησα με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να δρομολογηθούν και να σχεδιαστούν τα επόμενα βήματα για την άρση του προδιαγεγραμμένου αδιεξόδου, πριν από την απόφαση του ΣτΕ για την οποία ελπίζαμε, αλλά και προβλέπαμε ότι θα είναι απορριπτική.
Συγκεκριμένα στις 11/11/2014 σε Δελτίο Τύπου (βλ. http://www.efigeorgopoulou.gr/site/?p=1891) σημείωνα ότι «με την τελευταία εκδοχή του ΠΔ από την Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ μεθοδεύεται ακόμη περισσότερο η υπέρμετρη τουριστική «αξιοποίηση», για την Περιοχή Οικοανάπτυξης «Ιαματική Πηγή Καϊάφα». Κάτι ανάλογο επιχειρείται και στο Δάσος της Ελαίας στη Μεσσηνία, φωτογραφίζοντας «επενδυτές», σε περιοχές περιβαλλοντικά εξαιρετικά ευαίσθητες. Επισήμανα ότι είναι πλέον φανερό σε όλους ότι ο ρόλος της «συμβουλευτικής επιτροπής» που ορίζει το Π.Δ., σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη για σύσταση Φορέα Διαχείρισης, προδιαγράφει τον διακοσμητικό χαρακτήρα της «συμβουλευτικής επιτροπής». Με αυτόν τον σχεδιασμό, το αποτέλεσμα θα είναι η παράδοση στις επόμενες γενεές μιας υποβαθμισμένης περιβαλλοντικά περιοχής με λεηλατημένους φυσικούς πόρους, που δεν θα ανήκει επί της ουσίας πλέον στο δημόσιο, αλλά θα έχει κατατεμαχιστεί για την εμπορική εκμετάλλευσή της. Αυτό το μέλλον σκιαγραφεί για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε αυτήν την παρωδία «προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης» όπου οι λέξεις χάνουν το νόημά τους».
Στις 10/12/2014 με Δελτίο Τύπου καλούσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος να το αποσύρει ως περιβαλλοντικά απαράδεκτο επισημαίνοντας ότι «η Μόνιμη Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει πραγματική προστασία για τον Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο». Επίσης από τις 04/09/2014 είχα δώσει στη δημοσιότητα τις ενστάσεις – παρατηρήσεις – προτάσεις μου (βλ. http://www.efigeorgopoulou.gr/site/?p=1744) για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σημειώνοντας αφενός ότι, «εάν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές σε σωστή κατεύθυνση, θα συνεχιστούν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος που έχουν οδηγήσει σε πλήθος περιβαλλοντικών και πολεοδομικών αυθαιρεσιών και αφετέρου ότι θα οδηγήσει σε νέα καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο». (βλ. http://www.efigeorgopoulou.gr/site/?p=1963 ).
Τέλος στις 24/02/2015 μετά την ενημερωτική συνάντησή μου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη είχα δημοσιοποιήσει Δελτίο Τύπου, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα τα εξής: «Η βουλευτής συζήτησε με τον κ. αναπληρωτή Υπουργό για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από το Ευρωδικαστήριο στην χώρα μας για την περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου λόγω της μη λήψης διαχρονικά όλων των απαιτούμενων μέτρων αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Επίσης επισήμανθηκε ότι δεν ελήφθησαν υπόψη από την απερχόμενη Γενική Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ οι αναλυτικές παρατηρήσεις που είχε υποβάλει η ίδια κατά τη διαδικασία της «διαβούλευσης» ή είχαν διατυπωθεί δημόσια από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων για το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος».
Με τις παρατηρήσεις αυτές είχα κρούσει εγκαίρως τον κώδωνα του κινδύνου ότι, « αν δεν ληφθούν υπόψη, η χώρα μας θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της επιβολής προστίμου από το ευρωδικαστήριο, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και βαραίνει αποκλειστικά την προηγούμενη συγκυβέρνηση (Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά και πάλι από το ευρωδικαστήριο να διαπιστώσει ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις που τάσσει η οδηγία 92/43/ΕΟΚ του Συμβουλίου, για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας). Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο νέος αναπληρωτής Υπουργός συμφώνησε με το πλαίσιο των παραπάνω παρατηρήσεων και δεσμεύτηκε ότι, μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος του Π.Δ. από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες μεταβολές αυτού ώστε και να προστατευθεί περιβαλλοντικά η περιοχή, αλλά και να αποφύγει η χώρα μας ένα τεράστιο οικονομικό βάρος με την επιβολή του προστίμου».
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρω ώστε να προκαλέσω και δημόσια να τοποθετηθούν για τους χειρισμούς τους οι μνημονιακοί και νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί «παράγοντες» (βουλευτές- εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης) στο Νομό Ηλείας και όχι μόνον. Κυρίως όμως για να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για τη μεθόδευση των δυνάμεων της διαπλοκής και του νεοφιλελευθερισμού που συνεχώς μας επιβαρύνουν με πρόστιμα, περιβαλλοντικά εγκλήματα και απώλεια κοινοτικών πόρων, ενώ την ίδια ώρα μας «κουνάν το δάχτυλο» για την οικονομία της χώρας.
Υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης είναι να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, να προχωρήσει στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, σύμφωνα και με τις θεσμικές γνωμοδοτήσεις που θα δοθούν από το ΣτΕ, και να συντάξει νέο Π.Δ. σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις με στόχο την πραγματική προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου και Καϊάφα.


.