Συνέντευξη της Έφης Γεωργοπούλου–Σαλτάρη, Βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα ΠΡΩΙΝΗ 19-8-2013

 -- Αυτό που κυριάρχησε το τελευταίο διάστημα στον πολιτικό χώρο που ανήκεις ήταν η πραγματοποίηση του 1ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μήνα μετά ποιες είναι οι δικές σου εκτιμήσεις;

     Πιστεύω ότι είναι ένα γεγονός με  μεγάλη πολιτική σημασία. Από τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών περάσαμε στον ΣΥΡΙΖΑ των μελών. Αυτό σημαίνει περισσότερη δημοκρατία και πιο ουσιαστική  συμμετοχή των μελών  στη λήψη των αποφάσεων. Ψηφίστηκε το καταστατικό που ορίζει τη λειτουργία του κόμματος σε όλα τα επίπεδα. Προχωράμε με μια ενιαία στάση, με σύνθεση απόψεων και εκτιμήσεων και εμβαθύνουμε συνεχώς την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθούμε και να αποτελούμε τον ελπιδοφόρο πολιτικό φορέα για τις προσδοκίες των συμπολιτών μας. Και αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, είναι ότι οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες και θα γίνουν ακόμα δυσκολότερες.
   Η κοινωνία δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα, υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να βοηθήσει ώστε αυτή η κατάσταση να αντιστραφεί. Πιστεύω ότι η ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν η πολιτική απόφαση και το καταστατικό δείχνει ότι όλοι εμείς που συναποτελούμε τον ΣΥΡΙΖΑ λάβαμε το μήνυμα για τις ευθύνες που αναλογούν στον καθένα ξεχωριστά. Η κοινωνία απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στην καρδιά των προβλημάτων, να υπερασπίζεται την κοινωνία και να προτείνει κατανοητές λύσεις.

  -- Την τελευταία τριετία ζούμε στην Ελλάδα την απόλυτη οικονομική κατάρρευση. Οι τρεις κυβερνήσεις που άσκησαν εξουσία από το 2009 παρουσιάζουν την κατάσταση μαύρη και ζητούν συνεχώς νέα εξαντλητικά μέτρα. Ο κόσμος έχει εξαθλιωθεί. Τελικά, η πολιτική που ακολουθείται είναι μονόδρομος;

     Αυτό είναι το παράδοξο στην όλη υπόθεση. Αυτοί που έφεραν τη χώρα μας σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης να περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Και αυτό που είναι ακόμα πιο ολέθριο είναι η εμμονή τους να μας σώσουν με  μια αποτυχημένη συνταγή. Η κατάσταση καθημερινά χειροτερεύει, απολύσεις, ανεργία, ύφεση, λουκέτα, νέοι φόροι, χαράτσια, μετανάστευση των νέων, ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και Υγείας, κατάργηση εργασιακών σχέσεων, γκρέμισμα του όποιου κοινωνικού κράτους είχε κατακτηθεί με τους αγώνες των εργαζομένων και αυτοκτονίες είναι ο απολογισμός τους. Ήδη προ των πυλών βρίσκονται οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.
     Mονόδρομος για τη προοπτική της χώρας και την ανακούφιση του λαού είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Για το ΣΥΡΙΖΑ ο αγώνας για την απαλλαγή της χώρας από την κυβέρνηση του μνημονίου και τα ανθρωποκτόνα μέτρα πρέπει να είναι συνεχής. Επιβάλλεται συνεχής προσπάθεια να ανοίξουμε μαζί με τους νέους, μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με όλους τους Έλληνες που καταστρέφονται από τη σημερινή πολιτική, ένα άλλο δρόμο για τη χώρα.

  -- Μπορεί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ να συναχτεί και με το Θεό και με το διάβολο; Να ανακουφίσει δηλαδή το λαό και την ίδια στιγμή να ικανοποιήσει τους δανειστές–νεοαποίκους; Ποια συνταγή θα ακολουθήσετε;

     Καταρχάς, εμείς δεν πρόκειται να παίρνουμε δόσεις για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους. Για μας προτεραιότητα είναι να στηρίξουμε τις ανάγκες του λαού. Και η πορεία αυτή δεν είναι εύκολη, εμπεριέχει συγκρούσεις και θα αντιμετωπίσει μεγάλες αντιδράσεις. Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι τα μεγάλα συμφέροντα (κεφάλαιο, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, μεγαλοεργολάβοι κλπ) δεν θα αντιδράσουν. Μακριά από εμάς η θεωρία της ανάθεσης. Δεν αρκεί να είναι οι πολίτες μαζί μας, αλλά πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε αντίδραση των μεγάλων συμφερόντων.

  -- Ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει τους δανειστές, να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά έξοδα του κράτους και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος;

    Εκτός από την κατάργηση του μνημονίου, ως ελάχιστα αναγκαία μέτρα για την προοδευτική πορεία της χώρας εμείς θεωρούμε 1) την ακύρωση των εφαρμοστικών νόμων, 2) την επαναδιαπραγμάτευση και ρύθμιση του δημόσιου χρέους,  3) την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, δηλαδή του χρέους νοικοκυριών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, 4) την ύπαρξη ενός δημόσιου τραπεζικού συστήματος με κοινωνικό έλεγχο.
    Οι θέσεις μας για την χρηματοδότηση συμπυκνώνονται στην εφαρμογή δικαίου φορολογικού συστήματος, στην αναδιανομή του εισοδήματος, στη με­ταρ­ρύθ­μι­ση του συ­στή­μα­τος κρα­τι­κών προ­μη­θειών και την ε­πεν­δυ­τι­κή στρα­τη­γι­κή, στην α­να­προ­σαρ­μο­γή των δη­μό­σιων δα­πα­νών, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής. Επιπλέον πιστεύουμε ότι χρειάζεται έ­να ευ­ρω­παϊκό Σχέ­διο για το Νό­το, ως μέ­ρος της α­να­τρο­πής της οι­κο­νο­μι­κής και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής αρ­χι­τε­κτο­νι­κής της Ευ­ρω­ζώ­νης. Και σε αυ­τό θα βο­η­θού­σε πο­λύ, αν στις άλ­λες χώ­ρες του Νό­του ση­μειώ­νο­νταν ά­νο­δος της Αρι­στε­ράς.
     Τέλος, αλλά ε­ξί­σου ση­μα­ντι­κό, εί­ναι το σχέ­διό μας για πα­ρα­γω­γι­κή α­να­συ­γκρό­τη­ση της οι­κο­νο­μίας σε όλους τους τομείς. Για μας προέχουν η καταπολέμηση της ανεργίας, της φτώχειας, η κοινωνική προστασία, οι μισθοί, οι συντάξεις, η Υγεία, η Παιδεία, ο Πολιτισμός. Σε αυτούς τους στόχους δεν θα κάνουμε εκπτώσεις.

  -- Ως Βουλευτής είσαι μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Η κύρια κοινοβουλευτική δραστηριότητά σου αφορά  τα θέματα Παιδείας,  Πολιτισμού  και  Αθλητισμού;

    Η ιδιότητα αυτή έχει σχέση με τη λειτουργία των Επιτροπών της Βουλής. Ωστόσο  ως μοναδικός Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό επιβάλλεται η ενασχόληση μου με όλα τα θέματα και προβλήματα του νομού Ηλείας. Πιστεύω ότι με επιτυχία αναδείξαμε, ως ΣΥΡΙΖΑ, πολλά από  τα προβλήματα του νομού σε όλα τα επίπεδα και τα προβάλαμε έξω και μέσα στη Βουλή με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις, με τις ερωτήσεις, τις αναφορές και τις επερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς. Με ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη σταθήκαμε δίπλα στους αγώνες του ηλειακού λαού σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο δεν χρειάζεται επανάπαυση. Ο νομός μας έχει πλείστα χρονίζοντα προβλήματα. Κατά την άποψή μου η Αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί ως βουλευτοκεντρικό κόμμα. Αντίθετα η ανάδειξη των προβλημάτων πρέπει να γίνεται από τις οργανώσεις, να παίρνει κινηματικό χαρακτήρα και με σεβασμό στην αυτοτέλεια του κάθε επαγγελματικού χώρου.

 -- Ως Ηλείοι πολίτες ζούμε εξ απαλών ονύχων, ανεξάρτητα από το σε ποια γενιά ανήκουμε ο καθένας την εξαίρεση και τον αποκλεισμό από κάθε κυβέρνηση την τελευταία 40/τια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα είναι μια από τα ίδια;

     Το θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ  δεν είναι αν στην εκάστοτε κυβέρνηση συμμετέχουν Ηλείοι πολιτικοί. Γιατί έχουμε δει την Ηλεία να παραμένει εκτός σχεδιασμού και προγραμμάτων ανάπτυξης ακόμα και με τη συμμετοχή Ηλείων βουλευτών σε κυβερνητικά σχήματα. Καθημερινά βιώνουμε με οδύνη στον τόπο μας τις καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, όπως την κατάργηση του Σιδηρόδρομου, την Ολυμπία Οδό να παραπέμπεται στις καλένδες, την υποβάθμιση παροχής υπηρεσιών Υγείας, το κλείσιμο της ΕΡΑ Πύργου, την κατάργηση  τμημάτων ΤΕΙ και  ΕΠΑΛ, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος με τη μη διαχείριση των σκουπιδιών και τις καταπατήσεις  και  ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. 
     Η μεγάλη ζημιά έγινε  με τις κυβερνήσεις των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Γι’ αυτούς η ανάπτυξη, τα έργα, η απορρόφηση κονδυλίων ήταν υποταγμένα  αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας. Με αποσπασματικές ενέργειες, δίχως συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο για ένα νομό που διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σ’ όλους τους τομείς, αφέθηκε να μαραζώσει και να κατέχει για χρόνια μια απ’ τις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης πανελλαδικά. Και σε αυτό το μαρασμό συνυπεύθυνοι είναι και οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τρόπος που θέλησαν να αξιοποιήσουν το λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη.
      Έτσι λοιπόν μαζί με την κεντρική πολιτική ανατροπή είναι αναγκαίο οι Ηλείοι πολίτες να καταδικάσουν εκείνες τις αυτοδιοικητικές πολιτικές και όσους τις υπηρέτησαν και οδήγησαν το νομό μας στο μαρασμό.  
     Για τον ΣΥΡΙΖΑ προέχει η παραγωγική  ανασυγκρότηση της χώρας με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η συμμετοχή των πολιτών και των φορέων στο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας θεωρείται «εκ των ουκ άνευ». Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις για το νομό μας είναι τεράστιες. Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της Αριστεράς να εργαστεί ώστε  να πάει ο νομός μας μπροστά  και να καλύψει το χαμένο έδαφος.

.



.