Απαράδεκτη η αδιαφορία των κυβερνώντων για τις αποζημιώσεις προς τους πλημμυροπαθείς επαγγελματίες και εμπόρους του Πύργου.


Την 4η & 5η Φεβρουαρίου του 2012 διάφορες περιοχές του Δήμου Πύργου επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και το αποτέλεσμα αυτών ήταν τεράστιες πλημμύρες οι οποίες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε κτίρια, υποδομές, αγροκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, επαγγελματικούς χώρους και εμπορικές επιχειρήσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τις συγκεκριμένες περιοχές σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης με τις υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 673/5-2-2012, 702/6-2-212 & 819/9-2-2012 αποφάσεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις βάσει του Νόμου 2459/1997 προβλέπεται αποζημίωση για βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 20725/Β.979/10-05-2011 απόφαση του Υπουργού οικονομικών δημοσιευθείσα στο ΦΕΚ1207τ.Β/14-06-2011 άρθρο 3 παρ.2 η επιχορήγηση καταβάλλεται στους δικαιούχους μετά την έκδοση της ΚΥΑ με σχετική απόφαση του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ. Η εκταμίευση πραγματοποιείται μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ. Επίσης όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παρ.2 του ιδίου ΦΕΚ ο ΕΟΜΜΕΧ ΑΕ προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης τόσο της κατά περίπτωση αρμόδιας περιφέρειας ή Π.Ε. όσο και των επιχειρήσεων που υπέστησαν ζημιές από θεομηνίες. Το οποίο δεν είναι πλέον εφικτό, αφού οι οικονομικοί σωτήρες της πατρίδας φρόντισαν να τον εξαφανίσουν όπως άλλωστε και τον ΟΕΚ, τον ΟΕΕ, τον ΟΣΚ κλπ.
Έτσι λοιπόν με απόφαση της Π.Ε. Ηλείας συγκροτήθηκαν επιτροπές για την καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις. Αφού οι επιτροπές ολοκλήρωσαν τους ελέγχους βρέθηκαν 74 επιχειρήσεις να έχουν υποστεί ζημιές συνολικού ύψους 1.856.546,00€, ποσό το οποίο – όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο της Π.Ε. Ηλείας – είναι μικρότερο από το συνολικό που οι επιχειρήσεις δήλωσαν και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα πρακτικά καταγραφής (αναλυτικά ανά κατηγορία και επιχείρηση) στάλθηκαν αρχικά στις 23/02/2012 στο Υπουργείο Ανάπτυξης και εκ νέου στις 25/04/2012 στο Υπουργείο Οικονομικών από την Π.Ε. Ηλείας.
Αφού ο ΕΟΜΜΕΧ πλέον δεν υπάρχει τίνος αρμοδιότητα είναι η έκδοση ΚΥΑ, η παροχή ενημέρωσης και κυρίως η εκταμίευση των επιχορηγήσεων; Θα απαντήσει κάποιος επιτέλους για το ασυνήθιστα συχνό φαινόμενο των «λανθασμένων χειρισμών» τον τελευταίο καιρό από την Π.Ε. Ηλείας, ειδικά όταν η προώθηση εγγράφων και αιτημάτων προς τα υπουργεία αφορά αποζημιώσεις και πληρωμές (βλέπε εργολάβοι δακοκτονίας); Πλέον τα έγγραφα και τα δικαιολογητικά ψάχνουν παραλήπτη - υπεύθυνο και αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση ώστε να εκταμιευτούν τα ποσά που δικαιούνται όλοι οι πλημμυροπαθείς έμποροι και επαγγελματίες.
 Δυστυχώς όμως με αυτούς τους ρυθμούς διεκπεραίωσης αλλά και την «ευαισθησία» που διακρίνει την παρούσα Κυβέρνηση σε ανάλογα περιστατικά είναι ομολογουμένως αμφίβολο αν τα χρήματα φθάσουν στους δικαιούχους όσο ακόμα οι επιχειρήσεις τους είναι  ενεργές. Τι κι αν είναι τόσο κρίσιμο - σε περίοδο βαθιάς ύφεσης και εχθρικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος – να ικανοποιηθεί  το  δίκαιο αίτημά τους κι όσο κι αν διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν την αδιαφορία του κράτους και την αναλγησία των υπευθύνων, δεν φαίνεται φώς στην άκρη του τούνελ. Πόσο εύκολα και απλά το κράτος απατεώνας επιβάλει φόρους και χαράτσια και απειλεί με κατασχέσεις και συλλήψεις τους οφειλέτες ενώ το ίδιο αποδεικνύεται ακόμα μια φορά ο χειρότερος μπαταχτσής όλων! Σε ποια δόση σκοπεύουν οι φωστήρες της τρικομματικής να εντάξουν την πληρωμή των αποζημιώσεων των πλημμυροπαθών επιχειρήσεων του Πύργου; Σε ποιο μνημόνιο θα επαρκούν τα ταμειακά αποθέματα για να πληρώσουν; Το τέταρτο, το πέμπτο, το εικοστοπέμπτο; Είναι τυχαίο γεγονός και οφείλεται μόνο σε αστοχίες και παραλείψεις της κρατικής μηχανής η μη πληρωμή των δικαιούχων και η χυδαία αδιαφορία των κυβερνώντων πολιτικών και των μεγαλόσχημων τοπικών παραγόντων να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις; Ή πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου διάλυσης του κλάδου των μικρών ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων προς όφελος των πολυεθνικών αλυσίδων, των malls και των υπεραγορών τύπου Praktiker και IKEA; Εκεί που, ίσως καταφέρουν κάποιοι νεότεροι από τους κατεστραμμένους και καταχρεωμένους επαγγελματίες να αναζητήσουν δουλειά ως υπάλληλοι, με όρους Κίνας ή Ινδίας.
 Άλλη μια φορά ο παραδοσιακός κλάδος στυλοβάτης της Ελληνικής οικονομίας και εργασίας, ο καθημερινός φοροδότης και «αιμοδότης» των Ασφαλιστικών Ταμείων, εμπαίζεται σκανδαλωδώς και οδηγείται σε συρρίκνωση κάτω από συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής ασφυξίας. Ο κλάδος που υπήρξε το πρώτο «θύμα» της κρίσης τέσσερα χρόνια πριν, με την έλλειψη ρευστότητας και το πάγωμα κάθε πιστωτικής παροχής εκ μέρους των τραπεζών, που έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τον εφιάλτη της χρεωκοπίας, της πτώσης του τζίρου, των απλήρωτων συναλλαγματικών, της αδυναμίας όχι μόνο της κατανάλωσης  αλλά της εξυπηρέτησης των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών των πελατών του, στέκεται απέναντι στο ψυχρό και ανέκφραστο πρόσωπο της Πολιτείας που εκπροσωπείται από τους ντόπιους και ξένους θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού άξιους εκπροσώπους των πολυεθνικών μονοπωλίων και του μεγάλου κεφαλαίου. Κολίγους στα χωράφια τους  θέλουν τους μικρούς αγρότες και υπάλληλους πείνας ή άεργους τους μικρούς έμπορους, επαγγελματίες  και βιοτέχνες και γι αυτούς δεν υπάρχει ευρώ!
Ποιές ενέργειες θα είχαν δρομολογήσει οι αιρετοί της Πόλης και του Νομού αν οι εκταμιεύσεις των κονδυλίων για τις εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που εξαγγέλλουν καθημερινά, τύγχαναν ανάλογης καθυστέρησης  και πλήρους άρνησης των όποιων εξηγήσεων εκ μέρους των Υπουργείων; Αφήστε καλύτερα.....η κοροϊδία έχει κι αυτή τα όριά της. Ξέρουμε που την πάτε τη «δουλειά» και για λογαριασμό ποιών δουλεύετε, όπως επίσης και αποφάσεις ποιών εκτελείτε. Φτάνει πια το δούλεμα!         Ο κόσμος του Πύργου και της Ηλείας αφού χόρτασε υποσχέσεις και ψέματα, είναι ώρα να καταλάβει επιτέλους ότι με σας και τ’ αφεντικά σας στο τιμόνι, οδηγείται αυτός στην καταστροφή και την εξαθλίωση, η χώρα στην επ’ άπειρον εξάρτηση απ’ τα Μνημόνια και στην υποδούλωση! Τα τεχνάσματα και οι δικαιολογίες που κάθε τόσο με ταχυδακτυλουργική μαεστρία εφευρίσκετε δεν πείθουν κανέναν πλέον!
Αλήθεια, αποζημιώθηκαν τα νοικοκυριά που υπέστησαν ανάλογες ζημιές κατά τη διάρκεια των ιδίων καταστροφικών πλημμυρών της 4ης και 5ης Φεβρουαρίου του 12; Και γι’ αυτά δεν συστήθηκαν συνεργεία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, οικοσκευές, κλπ; Δεν δόθηκαν και σ’ αυτά απλόχερα υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις; Εκτός από ένα έκτακτο οικονομικό βοήθημα συνολικού ύψους 200.000€ ευρώ που χορηγήθηκε τότε στις οικογένειες που είδαν τη «φτώχεια» τους να βουλιάζει στα λασπόνερα, τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να χάνονται βίαια, δεν έγινε κανείς παραλήπτης κανενός περισσεύματος της Κρατικής φροντίδας.
Ας το πάρουμε επιτέλους χαμπάρι… μόνο η ανατροπή θα φέρει την Άνοιξη! Είναι ώρα να διαβούμε άλλο «δρόμο»! Ναι υπάρχει άλλος δρόμος! Ο δρόμος της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Ο δρόμος της αριστερής πολιτικής, της πολιτικής για τον άνθρωπο και την ευημερία της κοινωνίας και όχι την ευημερία των στατιστικών στοιχείων, των αριθμών, των κερδών των τραπεζιτών και τον πλουτισμό των χαλίφηδων και πάσης φύσεως φεουδαρχών! Ο δρόμος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, της ανάπτυξης με οικολογικούς όρους του εμπορίου και των επαγγελμάτων, της ανασύστασης του κατεστραμμένου οικονομικού ιστού της πατρίδας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και φροντίδας αλλά κυρίως της εντιμότητας του Κράτους απέναντι στους πολίτες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ενωτικό κοινωνικό μέτωπο Ηλείας, στέκεται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, αγανακτισμένων μικρομεσαίων επαγγελματιών του Πύργου και θα κάνει ότι είναι δυνατό, πιέζοντας και απαιτώντας εξηγήσεις, για να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά τους, αξιοποιώντας και την έδρα στη βουλή στην οποία ο Ηλειακός λαός μας έκανε την τιμή να στείλει την εκπρόσωπο μας.
Απαιτούμε την άμεση λήξη της κατάστασης ομηρίας στην οποία έχουν εξαναγκάσει τους πλημμυροπαθείς επαγγελματίες του Πύργου. Να υπογράψουν τις όποιες ΚΥΑ και να εκταμιεύσουν τα ποσά προς τους δικαιούχους. Το Κράτος δεν υπάρχει  για να ληστεύει με φόρους και  χαράτσια αλλά για να φροντίζει και να επουλώνει τις πληγές της κοινωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΗΛΕΙΑΣ – Τομέας εμπορίου & μικρομεσαίων επιχειρήσεων.




.