Εξεταστική ΕΛΣΤΑΤ: "Αγαπητέ Πόουλ" Τόμσεν!


Ημερομηνία δημοσίευσης: 07/03/2012
Συμπεριφορά "κουκουλοφόρου" επέδειξε ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, καθώς στις 16 Οκτωβρίου 2010 κάλεσε την τρόικα να παρέμβει για να αλλάξει ο νόμος που διέπει τη λειτουργία της αρχής, ώστε να απαλλαγεί από τα μέλη της ΕΛΣΤΑΤ. Την επιστολή, που εστάλη με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αποκάλυψε ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής στη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία και την τεχνητή διόγκωση του δημοσίου ελλείμματος του 2009.

Αποκαλυπτική η επιστολή που κατέθεσε ο Π. Κουρουμπλής στη Βουλή
Μάλιστα ο Π. Κουρουμπλής ζήτησε την παραίτηση του Α. Γεωργίου, τονίζοντας ότι "δεν είχε καμιά δουλειά ο πρόεδρος ανεξάρτητης αρχής να ενημερώσει τον Π. Τόμσεν. Είναι απαράδεκτο πρόεδρος που τον πληρώνει το ελληνικό κράτος, να ζητά από τον εκπρόσωπο της τρόικας αλλαγή νομοθεσίας. Είχε πολιτικούς προϊσταμένους ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να αποτανθεί, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο".

Από την πλευρά του ο Α. Γεωργίου δεν απάντησε στο περιεχόμενο του εγγράφου που κατέθεσε ο Π. Κουρουμπλής. Δεν διέψευσε τη γνησιότητα ή μη του εγγράφου, αλλά ισχυρίσθηκε ότι είναι προϊόν υποκλοπής και γι' αυτό δεν αποτελεί νόμιμο έγγραφο της έρευνας.

Να περάσει "ως έχει" η πρόταση νόμου
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ προς τον εκπρόσωπο της τρόικας (που κοινοποιήθηκε στα στελέχη της Eurostat Περ Σάμουελσον και Χέλγκιμουρ Σνόρρασον) αναφέρεται ότι τα δύο στελέχη της Eurostat και ένας Έλληνας ειδικός συνέταξαν πρόταση νόμου για την ΕΛΣΤΑΤ. Η πρόταση νόμου πρέπει να ψηφιστεί όπως είναι, αναφέρει ο Α. Γεωργίου στον Π. Τόμσεν, ενώ του επισυνάπτει και το κείμενο του νομοσχεδίου. Το κείμενο αυτό είχε δοθεί την προηγούμενη μέρα (15 Οκτωβρίου 2010) στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και στην Eurostat, η οποία, όπως λέει ο Α. Γεωργίου, έχει ξανανοίξει το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ.
Ο Α. Γεωργίου ζητά επιτακτικά να έρθει το κείμενο στη συνεδρίαση του ECOFIN που έγινε στις αρχές Νοεμβρίου 2010 - το χαρακτηρίζει ως "red flagged" (κόκκινη σημαία). Και υπογραμμίζει ότι η πρόταση νόμου πρέπει να περάσει ως έχει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ("passed "as is" as soon as possible"). "Υπάρχει ο κίνδυνος ότι η προκήρυξη (στην περίπτωση που η κυβέρνηση την προωθήσει) μπορεί να τροποποιηθεί, με το επιχείρημα της ανάγκης για συμβιβασμό, και η κατάσταση μπορεί να παραμείνει κρίσιμη και δυσλειτουργική, κάτι που δεν μπορούμε να αντέξουμε", αναφέρει χαρακτηριστικά ο Α. Γεωργίου.


.