Γενικό Νοσοκομείο Πύργου: "Πνίγηκε" από την αβλεψία των κατασκευαστών του

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/02/2012
Του Τάκη Γεωργακόπουλου
Κατασκευάστηκε σε "ελώδη'' περιοχή χωρίς αντιπλημμυρική θωράκιση, εγκαινιάστηκε από τον Κ. Σημίτη το 2004 , αφιερωμένο στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ (!), αλλά ακόμη δεν έχει επίσημα παραληφθεί...

Η ΥΠΑΡΞΗ του μετασχηματιστή ηλεκτρικής τάσης, στα υπόγεια του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου οδήγησε τους διοικούντες στην απόφαση να διακόψουν την ηλεκτροδότηση μόλις το κτήριο άρχισε να πλημμυρίζει με τα ορμητικά νερά της βροχής, επειδή φοβήθηκαν βραχυκύκλωμα και ενδεχόμενη έκρηξη με απρόβλεπτα αποτελέσματα!

Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου τέθηκε εκτός λειτουργίας την Κυριακή έπειτα από τη συνεχή βροχόπτωση από τα βράδυ του Σαββάτου και αφού τα υπόγεια του νοσοκομείου άρχισαν να γεμίζουν με λασπόνερα, προκαλώντας ζημιές τόσο στον μετασχηματιστή τάσης όσο και στον υπόλοιπο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς μεταφέρθηκαν αμέσως στις γύρω μονάδες, της Αμαλιάδας και των Κρεστένων (την οποία ο Λοβέρδος σχεδιάζει να καταργήσει!) ενώ οι ασθενείς της ΜΕΘ μεταφέρθηκαν στο "Παναρκαδικό" της Τρίπολης και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας.

Η συνεχής βροχόπτωση του περασμένου Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου, ασυνήθιστη όπως λένε, για τα δεδομένα της περιοχής προκάλεσε αρκετές ζημιές και σε άλλα κτήρια, όπως οι εργατικές κατοικίες που δεν έχουν επαρκή αποχέτευση αλλά και στο νέο κτήριο της Αστυνομικής διεύθυνσης που βρίσκεται στην ίδια περιοχή με το νοσοκομείο. Η πρόκληση ζημιών από τη συνεχή βροχόπτωση τόσο στον Πύργο όσο και στα γύρω χωριά πρέπει να αποδωθεί και στην αποψίλωση του εδάφους που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές του 2007 χωρίς από τότε να έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας της περιοχής.
Ειδικά για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο γενικό Νοσοκομείο Πύργου "Ανδρέας Παπανδρέου", ερίζουν οι πολιτικοί παράγοντες της Ηλείας για τη θέση που επελέγη να κατασκευαστεί το νέο Νοσοκομείο, σε μια ''βαλτώδη'' περιοχή με ανύπαρκτο δίκτυο απορροής των υδάτων. Κι ενώ οι τεχνικοί γνώριζαν την περιοχή, περιορίσθηκαν σε "τσιμεντοενέσεις" του εδάφους και πάνω έστησαν το νέο κτήριο, χωρίς ωστόσο να προβλέψουν για την κατασκευή αντιπλημμυρικής θωράκισης!
Είναι χαρακτηριστική, εδώ και χρόνια η στασιμότητα των βρόχινων νερών που παρατηρείτο στους δρόμους γύρω από το Νοσοκομείο, χαρακτηριστικό της μη ύπαρξης δικτύου απορροής. Σαν να μην έφτανε όμως αυτή η έλλειψη, οι κατασκευαστές τοποθέτησαν στα υπόγεια αυτού του νοσοκομειακού κτηρίου και τον μετασχηματιστή ηλεκτρικής τάσης, με ό,τι κίνδυνο συνεπάγεται αυτό που κατά τους ειδικούς μπορεί να είναι ακόμη και ισχυρή έκρηξη, σε περίπτωση βραχυκυκλώματος.
Με το που άρχισαν να εισρέουν τα νερά στα υπόγεια του κτηρίου, αποφασίστηκε η άμεση διακοπή ηλεκτροδότησης προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα και αμέσως άρχισε, σε κλίμα αναστάτωσης, η εκκένωσή του αλλά και η πλήρης διακοπή της λειτουργίας του.
Το συμβάν στο νοσοκομείο Πύργου είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας με την οποία έχουν κατασκευαστεί μονάδες υγείας στην περιφέρεια και ειδικά το νοσοκομείο Πύργου που σχεδιάστηκε προκειμένου να αντικαταστήσει το παλιό νοσοκομείο που είχε πληγεί από παλαιότερους σεισμούς του 1993 και λειτουργούσε σε λυόμενα! Η κατασκευή του όμως επισπεύσθηκε, προκειμένου να το εγκαινιάσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στις 3 Φεβρουαρίου 2004, με αποτέλεσμα μετά 8 χρόνια να υποστεί σημαντικές ζημιές και να σταματήσει η λειτουργία του, αφήνοντας έναν νομό ολόκληρο χωρίς μονάδα Υγείας με δυνατότητα επαρκούς κάλυψης, γεγονός που επιβαρύνει κυρίως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας και λιγότερο το -ακόμη- σεισμόπληκτο από το 2008, Νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας".
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τεχνικών υπηρεσιών της 6ης ΥΠΕ, η ζημιά στον μετασχηματιστή είναι σοβαρή και μάλλον θα χρειαστεί αντικατάστασή του, αφού πρώτα αποβληθούν τα λασπόνερα από τα υπόγεια του νοσοκομείου και καθαρισθεί ο χώρος, ενώ άμεσα σχεδιάζεται η τοποθέτηση έξω από το κτήριο του νοσοκομείου, μετασχηματιστή μικρότερης ισχύος προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία και οι διοικητικές υπηρεσίες. Οι ασθενείς ωστόσο που χρειάζονται νοσηλεία θα μεταφέρονται αναγκαστικά είτε στην Αμαλιάδα είτε στην Πάτρα που κι αυτή αντιμετωπίζει προβλήματα υπερσυσσώρευσης και επικίνδυνου συγχρωτισμού των νοσηλευομένων, ιδίως στις παθολογικές κλινικές και στις καρδιολογικές κλινικές.

Φράγμα Πηνειού
ΣΤΟ μεταξύ, μόλις πρόσφατα τέθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, από μέλος του που κατάγεται από την Αμαλιάδα, το θέμα της συντήρησης και άμεσης λήψης μέτρων προστασίας στο φράγμα Πηνειού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτοικοι των γύρω περιοχών έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους επειδή γνωρίζουν ότι το τελευταίο διάστημα η εγκατάσταση παρουσιάζει προβλήματα στο σύστημα αυτόματου ελέγχου και κίνησης (άνοιγμα - κλείσιμο) των ειδικών θυρών που υπάρχουν στο φράγμα και ρυθμίζουν μεταξύ άλλων και την εκτόνωση της πίεσης των υδάτων. Αυτός ο φόβος έχει να κάνει με το ενδεχόμενο το φράγμα να υπερφορτωθεί με όγκους νερού που ο μηχανισμός του δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί και οι συνέπειες μπορεί να είναι απρόβλεπτες.
Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας υποσχέθηκε να το φέρει για συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση αλλά και να έχει έτοιμες τις προτάσεις των ειδικών για τα έργα συντήρησης που απαιτούνται προκειμένου να μην υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος ανεξέλεγκτης κίνησης των υδάτων.


.